SILPHIUM PERFOLIATUM O‘SIMLIGINING QAYTA TIKLANADIGAN ENERGIYA MANBAI SIFATIDAGI AHAMIYATI - Eshmurodova Mavluda Qodiralievna,; Kimsanov Sherzodbek Botirjon o’g’li, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Iqlim o‘zgarishi va uning ekologik oqibatlarini yumshatish uchun qazib olinadigan yoqilg‘ilarni qayta tiklanadigan energiya manbalari bilan almashtirish muhim ahamiyatga ega. Biomassa — shunday energiya manbalari orasida eng istiqbolli yo‘nalishlardan biri bo‘lib, anaerob hazm qilish jarayoni orqali biogaz ishlab chiqarishda qo‘llaniladi. Silphium perfoliatum (chashka o‘simligi) yuqori hosildorligi, past sifatli tuproqlarda o‘sish qobiliyati va iqlim sharoitiga chidamliligi bilan ajralib turadi. U biogaz ishlab chiqarishda samarali xomashyo bo‘lib, ekologik tozaligi va iqtisodiy foydaliligi bilan ahamiyatli hisoblanadi. Shuningdek, u biologik o‘g‘itlar va sanoat mahsulotlari ishlab chiqarishda ham istiqbolli qo‘llanilishi mumkin.