ESHITISH (LISTENING) KO‘NIKMASINI RIVOJLANTIRISH METODLARI - Mahmudjanova Dilshoda Adhamjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezis eshitish ko'nikmasini rivojlantirishning ilmiy asoslangan metodlarini chuqur o'rganadi. Til o'rganish va kognitiv rivojlanishning markaziy elementi sifatida eshitish ko'nikmasining o'qish tushunishi, nutqiy qobiliyat, umumiy til samaradorligi va hatto ijtimoiy o'zaro ta'sirga ta'sirini batafsil tahlil qiladi. Pastdan yuqoriga va yuqoridan pastga yondashuvlarga asoslangan blended o'qitish modellari, podkastlar orqali takrorlash texnikasi, auditory training, yordamchi texnologiyalar, lug'at boyitish va strategik interventsiyalar kabi usullar ilmiy tadqiqotlar asosida ko'rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, bu metodlar eshitish ko'nikmasini 20-40% ga yaxshilash imkoniyatini beradi, ayniqsa, chet til o'rganuvchilar va eshitish buzilishlari bo'lgan bolalarda. O'zbek va xorijiy adabiyotlar, jumladan, Abdullaeva (2022), Hogan va boshq. (2014) va yangi tadqiqotlar (masalan, Chattaraj, 2024) asosida individual yondashuv zarurligi ta'kidlanadi, bu nafaqat til o'rganish, balki kognitiv salohiyat va madaniy tushunishni kuchaytiradi.