KOMPETENSIYAVIY YONDASHUVDA BOʻLAJAK PEDAGOGLAR UCHUN VIRTUAL SIMULYATSIYA VOSITALARINI QOʻLLASH - Yusupjonova Surayyo Olimjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu ilmiy tezis kompetensiyaviy yondashuv asosida bo'lajak pedagoglar tayyorlash jarayonida virtual simulyatsiya vositalarining nazariy va amaliy qo'llanilishini chuqur tahlil etadi. Tezisda ta'lim texnologiyalarining zamonaviy rivojlanish tendensiyalari, virtual haqiqat (VR) va kompyuter asosidagi simulyatorlarning pedagogik kompetensiyalarni – sinf boshqaruvi, talabalar bilan muloqot, konfliktlarni hal etish va inkluziv ta'lim ko'nikmalarini – rivojlantirishdagi roli batafsil ko'rib chiqilgan. O'zbekiston ta'lim tizimi kontekstida empirik tadqiqotlar natijalari, xalqaro va mahalliy adabiyotlar tahlili asosida virtual simulyatsiyalarning afzalliklari (xavfsizlik, takrorlanuvchanlik, obyektiv baholash), qiyinchiliklari (texnik infratuzilma, moliyaviy cheklovlar, raqamli savodxonlik) va joriy etish strategiyalari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko'ra, ushbu vositalar talabalar malakalarini 25-40% ga oshiradi va real amaliyotga tayyorlikni sezilarli darajada yaxshilaydi. Kelajak istiqbollari sifatida sun'iy intellekt (AI) integratsiyasi va moslashtirilgan simulyatsiya platformalari taklif etiladi. Tezis ta'lim sifatini oshirish, pedagogik ta'lim modernizatsiyasi va "Raqamli O'zbekiston-2030" strategiyasiga hissa qo'shish bo'yicha amaliy tavsiyalar beradi, shu bilan birga empirik tadqiqotlar uchun yangi yo'nalishlarni belgilaydi.