DUNYO TILSHUNOSLIGIDA O‘XSHATISH QURILMALARI TADQIQI - Xolmuratova Diana Alisher qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
O‘xshatish (metafora, taqqoslash, analogiya va boshqa stilistik vositalar) til vositasi sifatida turli tillarda obrazlilik, emotsional ta’sirchanlik va tushunarlilikni oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Dunyo tilshunosligida o‘xshatish qurilmalari ko‘p yillardan buyon semantika, stilistika, madaniyatshunoslik va kognitiv lingvistika nuqtayi nazaridan keng tadqiq etilmoqda. Ushbu maqolada ingliz, fransuz, nemis, rus va boshqa tillarda qo‘llaniladigan o‘xshatish vositalari, ularning tuzilishi, funksiyasi va milliy-madaniy xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, turli tillarda o‘xshatishning metaforik va metonimik asoslari, universal va milliy o‘ziga xosliklari solishtirma yondashuv asosida o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslikdagi kognitiv yondashuvni chuqurlashtirish va tarjima amaliyotida o‘xshash vositalardan to‘g‘ri foydalanish imkonini beradi.