SUG‘URTANING MOHIYATI, FUNKSIYALARI VA IQTISODIY TIZIMDAGI O‘RNI - Shukurova Sarvinoz Abdivaxobovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
So‘nggi yillarda O‘zbekiston sug‘urta bozorida infratuzilmaviy o‘zgarishlar va institutsional rivojlanish jarayonlari jadal sur’atlar bilan kechmoqda. Jumladan, sug‘urta faoliyatini amalga oshiruvchi professional ishtirokchilarning — ya’ni sug‘urta kompaniyalari, brokerlar, aktuarlar va tahlilchilar sonining ortib borishi bozor mexanizmlarining takomillashuvida muhim rol o‘ynamoqda. Bozor ishtirokchilarining son jihatdan ko‘payishi raqobat muhiti kuchayishiga olib kelib, sug‘urta kompaniyalarini xizmat ko‘rsatish sifati va iste’molchilarga bo‘lgan yondashuvni zamonaviy talablarga mos tarzda takomillashtirishga majbur qilmoqda. Ayniqsa, kompaniyalar tomonidan taqdim etilayotgan sug‘urta xizmatlari sifati xalqaro standartlarga moslashtirilmoqda va bu jarayonda ISO 9001:2015 kabi xalqaro sifat menejmenti tizimlarining joriy etilishi muhim o‘rin tutmoqda. Ushbu tizimlar xizmat ko‘rsatishda tizimlilik, shaffoflik, mijozga yo‘naltirilganlik va uzluksiz takomillashuv prinsiplarini joriy etishga imkon yaratmoqda. Natijada, sug‘urta kompaniyalari mijoz ehtiyojlarini chuqur o‘rganish, xizmat ko‘rsatish jarayonlarini standartlashtirish va sifatni nazorat qilish tizimlarini kuchaytirish orqali xizmatlar samaradorligini oshirmoqda. Bozordagi bunday o‘zgarishlar nafaqat xizmat sifati, balki iste’molchilar ishonchi va bozorning raqobatbardoshlik darajasini oshirishga xizmat qilmoqda.