RAQAMLI TA’LIM MUHITLARIDA KIBERXAVFSIZLIK MASALALARI - Urimbetova Gúlshad Abdirazakovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada raqamli ta’lim muhitlarining jadal rivojlanish i sharoitida yuzaga kelayotgan kiberxavfsizlik muammolari chuqur o‘rganiladi. Bugungi kunda ta’lim jarayonida internet-resurslardan keng foydalanilayotganligi, masofaviy va onlayn o‘qitish tizimlarining keng qo‘llanilishi, elektron hujjatlar aylanmasi, raqamli baholash vositalari va bulutli texnologiyalarning joriy etilishi raqamli xavfsizlikni ta’minlashni dolzarb masalaga aylantirmoqda. Ayniqsa, oliy ta’lim muassasalarida talabalar va pedagoglarning shaxsiy ma’lumotlari, o‘quv resurslari va elektron tizimlarning himoyalanish darajasi past bo‘lsa, bu butun ta’lim jarayoniga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada kiberxavfsizlik tahdidlarining asosiy turlari–phishing, social engineering, zararli dasturlar, parol siyosatidagi zaifliklar, ma’lumotlar sızdirilishi, tarmoq hujumlari – ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi.