NASOSLARNING YEYILISH SABABLARI VA ULARNING BARDOSHLILIGINI OSHIRISHNING SAMARALI USULLARI - Raximboyev Sherzodjon Ikrom o‘g‘li; Abdurafiqov Behzod Anvarjon o‘g‘li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Nasoslar sanoat jarayonlarida muhim o‘rin tutib, suyuqlik va gazlarni tashish, bosim hosil qilish, issiqlik va sovutish tizimlarida aylanishni ta’minlash hamda jarayonlarning uzluksizligini kafolatlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Biroq ularning intensiv ishlatilishi, abraziv zarrachalar ta’siri, kavitatsiya, korroziya, yuqori harorat, shuningdek noto‘g‘ri ekspluatatsiya sharoitlari oqibatida tez yeyilishga uchraydi. Bu jarayon samaradorlikning pasayishi, energiya sarfining ortishi, ishlab chiqarish jarayonlarining to‘xtashi va iqtisodiy yo‘qotishlarga olib keladi. Ushbu tezisda yeyilish sabablari, oqibatlari hamda bardoshlilikni oshirishning zamonaviy usullari: yuqori qattiqlikdagi materiallardan foydalanish, issiqlik va kimyoviy ishlov berish, keramik, polimer va nanostrukturali qoplamalar, monitoring texnologiyalari, kompozit materiallardan foydalanish keng yoritilgan.