Ko‘zi ojiz va zaif ko‘ruvchi o‘quvchilarga matematika, texnologiya va tabiiy fanlarni o‘qitish metodikasi - Sharofutdinova Ra’noxon Shavkatovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Mazkur ish ko‘zi ojiz va zaif ko‘ruvchi o‘quvchilarga matematika, texnologiya va tabiiy fanlarni o‘qitish metodikasini ishlab chiqish va takomillashtirishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda maxsus pedagogika, tiflopedagogika va inkluziv ta’lim yondashuvlari asosida mazkur fanlarni o‘zlashtirish jarayonida uchraydigan qiyinchiliklar, psixofiziologik va bilish xususiyatlari tahlil qilingan. Ishda o‘quvchilarning idrok, xotira, tafakkur va tasavvur faoliyatini rivojlantirishga qaratilgan moslashtirilgan o‘quv dasturlari, maxsus didaktik vositalar, Braille yozuvi, audio-taktil materiallar hamda zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalari qo‘llanilishining samaradorligi yoritilgan. Shuningdek, fanlararo integratsiya, amaliy mashg‘ulotlar, tajriba va modellashtirish usullaridan foydalanish orqali ko‘zi ojiz va zaif ko‘ruvchi o‘quvchilarning ilmiy tafakkuri, ijodiy qobiliyatlari va ijtimoiy moslashuvini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari amaliyotchi pedagoglar, defektologlar, texnologiya va tabiiy fanlar o‘qituvchilari uchun metodik qo‘llanma sifatida foydalanishga mo‘ljallangan.