ЎЗБЕКИСТОННИНГ ЖАНУБИЙ ХУДУДЛАРИДА НАМАЬТАК ЕТИШТИРИШ - Мамаюсупова Лайло Ғулом қизи (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ўзбекистонда наъматакнинг табиий тарқалган 17 туридан 6 та сервитамин вайирик мевали турларининг мевалари тиббиѐтда кенг кўлланилади. Наъматак (Rosa) раъногулдошлар (Rosaceae) оиласига мансуб бўлиб, мевасида С витамини миқдорига кўра ўсимлик дунѐсида биринчи ўринда туради. Наъматак турлари қуйидаги турли экологик шароитларда: денгиз, дарѐ бўйларида, тоғларда ва ўрмонларда кўплаб ўсади. Ўзбекистонда наъматак турларининг биологик хилма хиллиги асосан тоғ олди ва тоғли худудларга тўгри келади.