JADID SHE’RIYATINING SHAKLLANISHIGATA’SIR ETGAN TARIXIY OMILLAR VA UNING MA’NAVIY-MA’RIFIY MOHIYATI - Rashidova Baxtigul Shermaxmat qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida jadid she‟riyatining shakllanishiga ta‟sir etgan tarixiy va ijtimoiy omillar tahlil qilinadi. Jadidlar tomonidan ilgari surilgan ma‟rifiy g„oyalar, xalqni uyg„otish, ayollar ta‟limi va milliy o„zlikni saqlash yo„lidagi harakatlar she‟riyat orqali ifodalangani yoritiladi. Fitrat, Avloniy, Behbudiy kabi ijodkorlar misolida jadid she‟riyatining ma‟naviy-ma‟rifiy ahamiyati ochib beriladi.