QORAMOL MAHSULDORLIGINI OSHIRISH, SIFATLI CHORVACHILIK MAHSULOTLARI YETISHTIRISH - Xoldarov Ulfatjon Ikromjon o’g’li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Organlar va to'qimalarda mavjud bo'lganda, eng ekologik jihatdan murakkab hududlardagi hayvonlarda bir nechta muhim miqdorlar to'planadi ksenobiotiklarning turlari, immunitet tizimining tushkunligi mavjud. Bunday hayvonlar qonining immunomorfologik ko'rsatkichlarini o'rganish natijalari immunitet tizimining hujayrali (fagotsitoz faolligi, neytrofillarning singdirish qobiliyati, T-limfotsitlar populyatsiyasining tarkibi) va gumoral (B-limfotsitlar soni) past miqdoriy ko'rsatkichlarini aniqladi. Texnogen omillarning hayvonlar organizmiga ta'siri gormonlar va vitaminlarning ko'payishi, umumiy qarshilikning pasayishi, gemoglobin, eritrotsitlar, leykotsitlar, lizozim va qon zardobining to'ldiruvchi faolligi darajasining pasayishi bilan birga keladi.