Inklyuziv ta’limni amalga oshirish samaradorligi: madaniy xilma-xil sinflardagi qiyinchiliklar va imkoniyatlar - Pardayeva Sevinch (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Inklyuziv ta‟lim barcha o„quvchilar, jumladan, maxsus ehtiyojlari bo„lganlar yoki turli madaniy muhitdan kelganlar uchun teng ta‟lim olish imkoniyatlarini ta‟minlash uchun global miqyosda asosiy e‟tiborga aylangan. Ushbu tadqiqotning maqsadi madaniy xilma-xil sinflarda inklyuziv ta‟limni amalga oshirish samaradorligini baholash, duch kelinayotgan qiyinchiliklarni aniqlash va mavjud imkoniyatlarni o„rganishdir. Tadqiqot metodlari sifatida adabiyotlarni ko„rib chiqish va holat tahlili ishlatildi, bu orqali inklyuziv ta‟limni tatbiq etish va uning o„quvchilarning ta‟lim sifati hamda ijtimoiy rivojlanishiga ta‟siri o„rganildi. Natijalar shuni ko„rsatdiki, inklyuziv ta‟lim o„quv sifatini yaxshilaydi, o„quvchilarning ijtimoiy ko„nikmalari va empatiyasini rivojlantiradi. Biroq, o„qituvchilarning tushunchi va malakasining yetishmasligi, resurslarning cheklanganligi hamda ijtimoiy madaniy to„siqlar kabi muhim qiyinchiliklar mavjudligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari qo„llab quvvatlovchi siyosatlar, ta‟lim texnologiyalariga investitsiya va hukumat, ta‟lim muassasalari hamda jamoalar o„rtasidagi hamkorlikning muhimligini ta‟kidlaydi. Ushbu chora- tadbirlar bilan inklyuziv ta‟lim samarali amalga oshirilishi, barcha o„quvchilar uchun keng qamrovli foydalar yaratishi va adolatli, inklyuziv jamiyat barpo etilishiga yordam berishi mumkin.