AQLLI SHAHAR KONTSEPTSIYASINING IQTISODIY SAMARADORLIGI VA MOLIYALASHTIRISH MANBALARI - Sharifova Iroda Erkin qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada aqlli shaharlar (smart cities) texnologiyalarining rivojlanishi va ularning O„zbekiston shaharlarida joriy etilishining iqtisodiy, ijtimoiy va ekologik ta‟sirlari o„rganilgan. Maqola, aqlli shaharlarni yaratishning asosiy maqsadlari, shu jumladan infratuzilmani modernizatsiya qilish, energiya samaradorligini oshirish va ekologik barqarorlikni ta‟minlash bilan birga, shaharlarning turmush sifatini yaxshilashga qaratilganligini ta‟kidlaydi. Shuningdek, maqolada O„zbekistonda aqlli shaharlar loyihalarini amalga oshirish uchun zarur bo„lgan moliyaviy resurslar, xususan, davlat, xususiy sektor va xalqaro moliya tashkilotlarining roli ko„rib chiqilgan. Shaharlarni aqlli texnologiyalar bilan ta‟minlashda mavjud to„siqlar va imkoniyatlar, shuningdek, innovatsion moliyalashtirish usullari muhokama qilingan. Ushbu maqola, aqlli shaharlar texnologiyalarining O„zbekistonda keng tarqalishiga va ular orqali shaharlarni barqaror rivojlantirishga qaratilgan amaliy yondashuvlarni shakllantirishga qaratilgan. Maqola, shuningdek, aqlli shaharlar texnologiyalarini joriy etishda davlat va xususiy sektor o„rtasidagi hamkorlikning ahamiyatini, shuningdek, xalqaro tajribalarni o„rganishning foydasini ta‟kidlaydi.