ISLOMDAGI HUQUQIY TUSHUNCHALAR VA DINSHUNOSLIK - X.U.Samatov; Xatamov Doniyor (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Islom dini faqat diniy ibodatlar tizimi bo‘lib qolmay, balki u to‘laqonli huquqiy, siyosiy va ijtimoiy tizimni ham qamrab olgan murakkab va mukammal din hisoblanadi. Bu tizim Qur’on, Sunnat, ijmo’ va qiyos asosida shakllangan bo‘lib, musulmonlar hayotining har bir sohasini tartibga solishga qaratilgan. Islomdagi huquqiy tizim faqatgina jismoniy jazolash yoki yuridik masalalarni emas, balki ma’naviy-axloqiy qadriyatlarni, shaxsiy va jamoaviy mas’uliyatni ham o‘zida mujassamlashtiradi. Ushbu maqolada islomdagi huquqiy tushunchalarning asosiy manbalari, tarixiy rivojlanishi, fiqh maktablari, zamonaviy talqinlar hamda dinshunoslik fanidagi yondashuvlar tahlil qilinadi.