KO‘Z TOMCHILARINI ISHLAB CHIQARISHDA TEXNOLOGIK JARAYON VALIDATSIYASI AHAMIYATI - D.M.Mamasharipovna, X.G.Yunusxodjayeva (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Hozirgi kunda ishlab chiqarishning farmatsevtika yo„nalishi butun dunyo miqyosida keng rivojlanib borayotganligi sababli, dori vositalarini ishlab chiqarish jarayonlariga o„rnatilayotgan talablar ham oshib bormoqda. Jahon amaliyotida dori vositalarini ishlab chiqarish va sifatini nazorat qilish talablarini belgilab beruvchi muhim hujjatlardan biri bu “Yaxshi ishlab chiqarish amaliyoti” (GMP) hisoblanadi. “Yaxshi ishlab chiqarish amaliyoti” (GMP) standartiga muvofiq, validatsiya farmatsevtik ishlab chiqarishda sifatini nazorat qilish va ta‟minlash tizimining asosiy tamoyilaridan biri hisoblanadi. Validatsiya sifat kafolatining ajralmas qismi bo„lib, farmatsevtik korxonalarda validatsiya tadqiqotlarini ishlab chiqish, to„g„ri tashkil qilish va o„tkazish doimiy ravishda yuqori sifatli dori vositalarini ishlab chiqarishni ta‟minlab beradi[1].