ARXEOLOGIK YODGORLIKLARNI O’RGANISHDA ZAMONAVIY USULLAR: SURXONDARYO MISOLIDA - Berdiyeva Gavhar (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning Surxondaryo viloyati misolida arxeologik yodgorliklarni tartibga solish va saqlashning zamonaviy usullari ko‘rib chiqiladi. Surxondaryoda qadimiy buddist monastirlari, yunon-baqtriya aholi punktlari, islom meʼmoriy majmualari, ilk oʻrta asr inshootlari joylashgan boʻlib, bularning barchasi tabiatni muhofaza qilish va boshqarishda ilgʻor yondashuvlarni talab qiladi. Maqolada 3D skanerlash, dron xaritalash va yodgorlik hujjatlari va monitoringi uchun GIS tizimlari kabi raqamli texnologiyalarni qo'llash ta'kidlangan. Bundan tashqari, himoya infratuzilmasini rivojlantirish, sayyohlarning nazorat qilinadigan kirish imkoniyati, jamoatchilikni xabardor qilish kampaniyalari va arxeologik ob'ektlarni barqaror turizmga integratsiyalashuvi muhokama qilinadi. Shuningdek, xalqaro hamkorlik, qonunchilik asosida yodgorliklarni himoya qilish, virtual tarzda taqdim etish muhimligi ta’kidlanadi. Maqolada Surxondaryo misolida arxeologik merosni asrab-avaylash va targ‘ib etishni kelajak avlodlar uchun qanday zamonaviy uslublar ta’minlashi ko‘rsatilgan.