Xalq qoʻshiqlarida ona konseptining ifodalanishi - Ulugmuratova Soxiba Azamatovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Xalqimizda ota-onani behad ulugʻlovchi, ularning nuroniy, tiniq va nurafshon siymolarini gavdalantiruvchi ajoyib dostonlar, ertaklar, afsonalar, naql rivoyatlar maqollar ham talaygina. Biz ushbu maqolamizda mana shu mavzularga toʻxtalib oʻtamiz. ―Ona‖ tushunchasining ikki tomonlama kognitiv doirasi va madaniy ahamiyatga ega tuzilishi haqida gapirish mumkin. Shu munosabat bilan ―Ona‖ tushunchasining mazmuni nafaqat barcha madaniyatlar uchun umumiy maʻnoga ega, balki turli etnik madaniyatlarda ham farqlanadi va shuning uchun ―Ona‖ toifasini tipologik jihatdan har xil tillar materiallari boʻyicha oʻrganish dolzarbdir.