O’zbekiston SSRga ko’chirib keltirilgan koreyslar, ularning madaniy va xo’jalik hayotdagi ishtiroki - Jo’rayeva Xushroy, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
1937 yilda Sovet hukumati Koreya millatiga mansub fuqarolarni Markaziy Osiyo, shu jumladan, O„zbekiston hududiga majburiy ko„chirishni amalga oshirdi. Koreyslar asosan Chumon va Xonqa hududlaridan olib chiqilib, O„zbekistonning turli qismlariga joylashtirildi. Koreyslar O„zbekistonning iqtisodiy va madaniy hayotiga o„z ta'sirini o„tkazib, bugungi kunda bu xalqlar orasida ko„p millatli jamiyat shakllandi. Deportatsiya Koreya va O„zbekiston o„rtasidagi tarixiy aloqalarni yanada mustahkamlashga olib keldi. Bugun O„zbekistonda Koreya millati vakillari o„z hayotini davom ettirgan holda, o„z madaniyati va urf-odatlarini yanada boyitib, mamlakatda tinchlik va hamjihatlikni ta'minlashga hissa qo„shmoqdalar.