O`zbek milliy mumtoz musiqasida g`ijjak sozining tutgan o`rni - Haqqulov Solijon Safoyvich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2024)
Musiqa san‟ati - insoniyat ma‟naviyatining kalitidir, u orqali dunyoni anglash, tushunish doimo o‟z ijobatini topib kelgan. Shu bois hayotda musiqa bilan oshno bo‟lgan, musiqaning sehrli sadolaridan bahra olgan insonlargina ezgu amallarga qo‟l urganlar. Zero musiqa, har qanday ijod turining ilhomlantiruvchi kuchidir. Shu sabab bo‟lsa kerak, o‟tmishda yashab ijod etgan olimu fuzalolar, shoir-u adibar musiqa bilan oshno bo‟lishga intilganlar. Uning sir-asrorflaridan boxabar bo‟lishga uringanlar.