GIPERTONIYA KASALLIGINI AYOLLAR ORASIDA UCHRASH CHASTOTASINI BAXOLASH - To'raboyeva Shaxnoza Xamidjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2024)
Yurak-qon tomir kasalliklari uchun etakchi xavf omili bo'lgan gipertoniya butun dunyo bo'ylab sog'liqni saqlash uchun jiddiy muammo tug'diradi. Gipertenziyaning tarqalishi yaxshi hujjatlashtirilgan bo'lsa-da, muayyan demografik guruhlar, xususan, ayollar orasida uning chastotasini baholash zarurati tobora ortib bormoqda. Ushbu tezis epidemiologik ma'lumotlar, xavf omillari tahlili va sog'liqni saqlash siyosati va amaliyotiga ta'sirini o'z ichiga olgan ko'p o'lchovli yondashuv orqali ayollar o'rtasida gipertenziya chastotasini har tomonlama baholashga qaratilgan. Mavjud adabiyotlarni sintez qilish va empirik tadqiqotlar o'tkazish orqali ushbu tadqiqot ayollar o'rtasida gipertenziya haqidagi tushunchamizni yaxshilashga, maqsadli choralar haqida ma'lumot berishga va ushbu aholining sog'lig'i natijalarini yaxshilashga intiladi.