Dinning turizmga ta’siri - Xasanova Nargiza, To’ychiboyeva Maftuna Akmaljon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Din va turizm o'rtasidagi o'zaro bog'liqlik murakkab mavzu bo'lib, e'tiqod tizimlari, madaniy amaliyotlar va iqtisodiy harakatlarni kesishadi. Ushbu tezis diniy e'tiqodlar, an'analar va tuzilmalarning global turizm amaliyotiga ta'sirini tushunishga qaratilgan din va turizm o'rtasidagi ko'p qirrali munosabatlarni o'rganadi. Fanlararo yondashuvdan foydalangan holda, ushbu tadqiqot o'yindagi dinamikani har tomonlama tahlil qilish uchun antropologiya, sotsiologiya, iqtisod va diniy tadqiqotlar istiqbollarini birlashtiradi. Ushbu tadqiqot amaliy tadqiqotlar, sifatli tahlillar va nazariy asoslar orqali dinning turizmga ta'sirini yoritishga, ziyoratgohlar, diniy bayramlar, ma'naviy turizm va diniy merosni tovarlashtirish kabi moddiy va nomoddiy jihatlarni o'rganishga harakat qiladi. Bundan tashqari, u diniy turizmning maqsadli jamoalarga, madaniy o'ziga xosliklarga va ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishga ta'sirini o'rganadi, shuningdek, muqaddas joylarni tijoratlashtirish bilan bog'liq axloqiy o'lchovlar va muammolarni ko'rib chiqadi. Din va turizm o'rtasidagi murakkab aloqalarni yoritib berish orqali ushbu tezis zamonaviy turizm amaliyotiga xos bo'lgan murakkabliklar va ularning kengroq ijtimoiy-madaniy ta'sirlarini chuqurroq tushunishga hissa qo'shishga intiladi.