Atrof-muhit iqtisodiyoti: o’sish va barqarorlikni muvozanatlash - Abdumalikov Eldor Abduraxmon o'g'li, Abdisalom To'rayevich Umirov (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Atrof-muhit iqtisodiyoti iqtisodiy nazariya va atrof-muhit siyosati chorrahasida joylashgan bo'lib, jamiyatlar iqtisodiy o'sish imperativlarini ekologik barqarorlik imperativi bilan qanday muvozanatlashi mumkinligi haqida tushuncha beradi. Ushbu dissertatsiya o'sish maqsadlarini tabiiy resurslar va ekotizimlarni saqlash bilan uyg'unlashtirish vazifasiga qaratib, ekologik iqtisodiyotning tamoyillari, muammolari va strategiyalarini o'rganadi. Nazariy asoslarni, empirik dalillarni va amaliy tadqiqotlarni har tomonlama tahlil qilish orqali tadqiqot iqtisodiy faoliyatning atrof-muhitga ta'sir qilish mexanizmlarini yoritishga va o'sish va barqarorlikni rag'batlantirish uchun mavjud bo'lgan siyosat vositalarini o'rganishga intiladi. Ushbu tashabbusga xos bo'lgan kelishuvlar, sinergiyalar va murakkabliklarni o'rganib chiqib, tezis jamiyatlar yanada barqaror va adolatli kelajak sari yo'lda qanday borishi mumkinligini chuqurroq tushunishga hissa qo'shishga qaratilgan.