XALQARO INVESTITSIYA SHARTNOMALARDA ADOLATLI VA TENG HUQUQLI MUOMALANI SHAKILLANTIRISH XILMA-XILLIGI - Abdurazzoqov Bobur Shavkat o`g`li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Xalqaro investitsiya shartnomasi davlatlar o‘rtasidagi shartnoma turi bo‘lib, u odatda bunday investitsiyalarni himoya qilish, rag‘batlantirish va erkinlashtirish maqsadida transchegaraviy investitsiyalar bilan bog‘liq masalalarni hal qiladi. Shuningdek, Xalqaro investitsiya shartnomalarida xorijiy investorlariga adolatli muomala standartlarini yaratish, mahalliy investorlar bilan bir qatorda tenglik muhitini yaratish,mahalliy va xorijiy investorlar o‗rtasida salbiy diskriminatsiyani oldina olish, teng huquqli raqobat muhitini yaratish, xorijiy investorlarning huquqlarini kafolatlash kabi muhim shartlar shartnomalarda adolatli va teng huquqli muomilani shakillantirishga xizmat qiladi.