O’RMONLARNING INSONIYAT SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Abidov Baxtiyorjon (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Ushbu maqola o'rmonlar va inson salomatligi o'rtasidagi munosabatlarga e'tibor qaratish orqali inson salomatligi, global o'zgarishlar va biologik xilma-xillik haqidagi doimiy munozaralarga hissa qo'shishga qaratilgan. Ushbu maqolada o'rmonlarning odamlarga beradigan sog'liq uchun eng muhim foydalari va o'rmonlarning inson salomatligi uchun xavflari haqida qisqacha ma'lumot berilgan. Bundan tashqari, u o'rmonlar va inson salomatligi o'rtasidagi aloqalarni tadqiq qilish va amalda o'rmonlar orqali sog'liqni saqlash uchun kelajakdagi muammolarni muhokama qiladi. O'rmonlar inson salomatligini yaxshilash uchun ulkan imkoniyatlar yaratadi. Ko'plab tadqiqotlar natijalari shuni ko'rsatadiki, o'rmonga tashriflar stressni kamaytirish orqali jismoniy va ruhiy salomatlikni mustahkamlaydi. O'rmonlar ma'lum yoki potentsial dorivor yoki ozuqaviy ahamiyatga ega bo'lgan o'simlik va mikrobial materiallarning ulkan manbalari bo'lganligi sababli boy tabiiy dorixonalarni ifodalaydi. O'rmon oziq-ovqatlari rivojlanayotgan mamlakatlarning eng zaif aholi guruhlari uchun xavfsizlik tarmog'ini taklif qiladi va sog'lom o'rmon ekotizimlari yuqumli kasalliklarni tartibga solishda ham yordam berishi mumkin.