MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTIDA IQTIDORLI BOLALAR BILAN ISHLASH METODIKASI - Karimjonova Dilrabo Akbarali qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Mazkur tezisda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida iqtidorli bolalar bilan ishlashning nazariy asoslari, pedagogik-psixologik xususiyatlari hamda samarali metodik yondashuvlari yoritilgan. Iqtidor tushunchasining mazmun-mohiyati, uning maktabgacha yosh davridagi namoyon bo‘lish shakllari va aniqlash mezonlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, iqtidorli bolalarni diagnostika qilish usullari, individual va differensial ta’limni tashkil etish mexanizmlari, STEAM yondashuvi, o‘yin texnologiyalari hamda loyiha metodining amaliy ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqotda Lev Vygotskyning yaqin rivojlanish zonasi nazariyasi, Howard Gardnerning ko‘p intellekt nazariyasi hamda Joseph Renzullining uch halqali iqtidor konsepsiyasi metodologik asos sifatida qo‘llanilgan. Xalqaro tajribalar tahlili orqali maktabgacha ta’limda iqtidorni rivojlantirishning zamonaviy modellari umumlashtirilgan va milliy amaliyotga mos tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim tashkilotlari pedagoglari uchun metodik qo‘llanma sifatida xizmat qilishi mumkin.