QO’QON XONLIGINING GEOGRAFIK HUDUDI - Abdulazizova Yoqutxon (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Mazkur maqolada Qo‘qon xonligining geografik hududi, uning shakllanishi, tabiiy-geografik xususiyatlari va hududiy kengayish bosqichlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Xususan, xonlikning asosiy yadrosi bo‘lgan Farg‘ona vodiysining tabiiy sharoiti, suv resurslari va iqlim omillari yoritilgan. Shuningdek, Qo‘qon xonligining XIX asrdagi eng yuqori rivojlanish davrida egallagan hududlari va ularning hozirgi siyosiy-geografik chegaralarga nisbatan mosligi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida xonlik hududining O‘zbekiston, Qirg‘iziston, Qozog‘iston, Tojikiston hamda Xitoyning ayrim hududlariga to‘g‘ri kelishi asoslab berilgan. Maqolada geografik joylashuvning xonlikning siyosiy, iqtisodiy va madaniy rivojlanishidagi o‘rni ham ochib berilgan.