"MEDIATSIYA INSTITUTINING FUQAROLIK PROTSESSIDAGI O’RNI MILLIY VA XORIJIY TAJRIBALARI" - Oppoqxonov Azizxon Akmalxon o'g'li; Boqiyev Behruz Mirjamol o’g’li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Mazkur maqola mediatsiya institutining fuqarolik protsessidagi o'rniga bag'ishlangan bo'lib, O'zbekistonning milliy tajribasi hamda xorijiy mamlakatlar (AQSh va Yevropa) tajribalarini qiyosiy tahlil qiladi. Mediatsiya fuqarolik nizolarini sudsiz hal qilishning samarali usuli sifatida ko'rib chiqiladi, uning afzalliklari (vaqt va xarajatlarni tejash, taraflarning roziligi) va kamchiliklari muhokama etiladi. Maqola kirish, ikkita asosiy qism va xulosadan iboratdir. Tadqiqot maqsadi – mediatsiyani O'zbekiston fuqarolik sudlovida kengroq qo'llash imkoniyatlarini o'rganish. Natijada, milliy qonunchilikni xorijiy tajribalar asosida takomillashtirish bo'yicha takliflar beriladi. Maqola rasmiy adabiyotlar va normativ-huquqiy hujjatlarga asoslangan.