KREDIT REYTINGI TUSHUNCHASI VA UNING MAKROIQTISODIY DETERMINANTLARI: NAZARIY YONDASHUV - Obidov Asqar Akbar oʻgʻli (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Ushbu tezis rivojlanayotgan mamlakatlarda suveren kredit reytingining makroiqtisodiy va institutsional determinantlarini tahlil qiladi. Kredit reytingi davlatning qarz majburiyatlarini bajarish qobiliyatini ifodalovchi muhim indikator bo‘lib, u kapital oqimlari va qarz qiymatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqot konseptual ravishda panel ekonometrik modelga asoslanadi va O‘zbekistonni taqqoslanadigan mamlakatlar guruhi doirasida o‘rganishni taklif etadi. Fiskal barqarorlik, davlat qarzi, inflyatsiya, iqtisodiy o‘sish sifati hamda governance indikatorlari reytingning asosiy determinantlari sifatida ko‘rib chiqiladi.