RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARDA SUVEREN KREDIT REYTINGI DETERMINANTLARI: O‘ZBEKISTON ISHTIROKIDAGI PANEL-EMPIRIK TAHLIL - Obidov Asqar Akbar oʻgʻli (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Ushbu tezis rivojlanayotgan mamlakatlarda suveren kredit reytingining makroiqtisodiy va institutsional determinantlarini nazariy va empirik yondashuv asosida tahlil qiladi. Suveren kredit reytingi davlatning qarz majburiyatlarini o‘z vaqtida bajarish qobiliyatini ifodalovchi muhim indikator bo‘lib, u kapital oqimlari, qarz qiymati va investor ishonchiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotda fiskal intizom, davlat qarzi barqarorligi, monetar omillar, iqtisodiy o‘sish sifati hamda governance indikatorlari reytingning asosiy determinantlari sifatida ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston rivojlanayotgan davlatlar paneli doirasida tahlil qilinadi.