AYOLLARNING FERTIL YOSH DAVRIDA OG‘IZ BO‘SHLIG‘I SHILLIQ QAVATI PATOLOGIYALARINING TARQALISHI - Atabayev Suxrob Atabayevich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2026)
Ushbu tezis ayollarning fertil yosh davrida og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati patologiyalarining tarqalish xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqot davomida klinik va statistik usullar, anamnestik ma’lumotlarni tahlil qilish hamda laborator tekshiruvlar qo‘llanildi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatdiki, gormonal fonning o‘zgarishi, immun tizim faoliyatining susayishi va somatik kasalliklarning mavjudligi og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati patologiyalarining rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot natijalari ushbu kasalliklarni erta aniqlash va profilaktika chora-tadbirlarini takomillashtirish zarurligini asoslab beradi.