Shaxs xulqidagi nizolarning psixik mexanizm sifatida talqini - Karamova Mohinur Faxritdin qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada nizoli xulq muammosi psixik mexanizm sifatida nazariy va konseptual yondashuvlar asosida tahlil etilgan. Tadqiqot jarayonida nizoli xulqning shakllanishi va namoyon bo‘lishida shaxs psixikasining ko‘p qatlamli tuzilmasi, xususan ongiy jarayonlar, affektiv holatlar hamda irodaviy regulyatsiya tizimlarining o‘zaro murakkab ta’siri ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Nizoli xulqning psixodinamik determinatsiyasi ichki konfliktlar, frustratsiya va stress omillari bilan uzviy bog‘liqlikda yoritilgan. Shuningdek, psixologik himoya mexanizmlari va refleksiv jarayonlarning nizoli xulqni boshqarish va transformatsiya qilishdagi roli tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari nizoli xulqni anglash, prognozlash va psixologik korreksiya qilishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.