BO‘LAJAK O‘QITUVCHILARDA TANQIDIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH MUAMMOSINING PEDAGOGIK VA METODOLOGIK TAHLILI - Davlatova Lobarxon Zokirjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqola bolajak o‘qituvchilarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirish masalasini tadqiq etishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — pedagogik jarayonda tanqidiy fikrlashni shakllantirishning samarali metod va yondashuvlarini aniqlashdir. Tadqiqot metodlari sifatida adabiyotlar tahlili, kuzatuv, intervyu va eksperimental metodlar qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, talabalarning nazariy bilimlari yaxshi rivojlangan bo‘lsa-da, ularni amaliy mashg‘ulotlarda qo‘llash qobiliyati past. Interfaol va reflektiv metodlar, guruhli muhokamalar va muammoli vaziyatlar tanqidiy fikrlashni oshirishda samarali vosita bo‘lib xizmat qiladi. Shu bilan birga, individual pedagogik yondashuv va zamonaviy raqamli vositalardan foydalanish tanqidiy fikrlashni yanada rivojlantirishga yordam beradi. Xulosa qilib aytganda, maqola bolajak o‘qituvchilarda tanqidiy fikrlashni shakllantirishning metodik asoslarini aniqlash va amaliy tavsiyalar ishlab chiqish imkonini beradi.