Singulyar–amaliy iqtisodiy samaradorlik (SES) modelining matematik tahlili - Bobojonova Zarnigor (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy iqtisodiyotning yangi konseptual modeli — Singulyar–Amaliy Iqtisodiy Samaradorlik (SES) modeli ishlab chiqilgan. Model raqamli transformatsiya, inson ishtiroki va avtomatlashtirish o‘rtasidagi muvozanatni matematik asosda ifodalashga qaratilgan. Tadqiqotda raqamlashtirish (D), axborot intensivligi (I) va avtomatlashtirish (A) ko‘rsatkichlari orqali iqtisodiy samaradorlikning elastiklik tahlili o‘tkazilgan. SES modelida raqamli intensivlikning eksponental o‘sishi natijasida singulyar tezlanish hodisasi kuzatiladi, bu esa an’anaviy empirik modellar (Solow, Cobb–Douglas, Harrod–Domar)dan farqli yondashuvni ta’minlaydi. Shuningdek, Lagrange optimallashtirish usuli yordamida inson–texnologiya muvozanatining matematik sharti aniqlangan.