“Nurli maskan” iqtisoslashtirilgan ta’lim muassasalarida aniq va ta’biiy fanlarni integrativ o’qitish metodikasi - Sobirova Mashxura Ubaydullaevna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Nurli maskan” iqtisoslashtirilgan ta’lim muassasalarida aniq va tabiiy fanlarni integrativ asosda o‘qitish metodikasi ko‘rish qobiliyati cheklangan o‘quvchilar uchun bilim mazmunini bo‘laklangan ko‘rinishda emas, balki yagona tabiat qonuniyati sifatida idrok etishga yo‘naltirilgan. Integratsiya natijasida matematika, fizika, biologiya va geografiya predmetlari o‘zaro sababiy bog‘liqlikda, taktil, audio va modellashtirilgan vositalar orqali o‘rgatiladi, bu esa sensor-kompensator idrokni kuchaytiradi, fazoviy tasavvurni kengaytiradi va ilmiy fikrlashni faol holga keltiradi. Mazkur metodika o‘quvchilarda mustaqil bilim olish, kuzatish, tajriba o‘tkazish, modellashtirish va real hayotiy vaziyatni ilmiy talqin qilish ko‘nikmalarini shakllantiradi.