O‘TKIR HOSHIMOV - Toshpoʻlatova Marjona (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada O‘tkir Hoshimovning “Ikki eshik orasi” romani o‘tgan asrning ijtimoiy hayoti, insoniy qadriyatlar va ma’naviyat mavzusiga bag‘ishlangan chuqur falsafiy asardir. Asarda oddiy xalqning taqdiri, hayot sinovlari, mehr-shafqat, vijdon va halollik kabi insoniy fazilatlar yoritiladi. Asarning bosh qahramoni Robiya obrazi orqali ayolning sabr-toqati, or-nomusi va hayot oldidagi mas’uliyati ko‘rsatilgan.Roman voqealari urushdan keyingi davrda kechadi, unda jamiyatdagi adolatsizlik, riyo va ikkiyuzlamachilikka qarshi yozuvchining keskin munosabati seziladi. Muallif hayotning “ikki eshigi” — tug‘ilish va o‘lim oralig‘idagi inson hayotining ma’nosi, qilgan ishlarining izlari haqida o‘ylashga undaydi.Asar o‘zbek adabiyotining eng yirik ijtimoiy-psixologik romanlaridan biri bo‘lib, o‘quvchini insoniylik, mehr-oqibat va halollik haqida chuqur mulohaza yuritadi.