OʻZBEKISTON VA QOZOGʻISTONDAGI AKSIYADORLIK JAMIYATLARIDA INVESTITSION LOYIHALARNI BAHOLASHNING NAZARIY ASOSLARI VA KORPORATIV BOSHQARUV OMILLARI - Dilnozaxon Muxitdinova (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Aksiyadorlik jamiyatlari korporativ sektorning asosiy institutsional shakli boʻlib, ularning investitsion qarorlari iqtisodiyotning tarkibiy oʻzgarishi va barqaror oʻsish surʼatlarini belgilab beradi. Investitsion loyihalarni toʻgʻri baholash kapitalni eng samarali yoʻnalishlarga taqsimlash, aksiyadorlar boyligini maksimal darajada oshirish va korxonaning uzoq muddatli raqobatbardoshligini taʼminlash imkonini beradi. Shu bois Oʻzbekiston va Qozogʻistondagi aksiyadorlik jamiyatlarida kapital byudjetlashtirishning nazariy asoslarini qayta koʻrib chiqish va ularni amaldagi institutsional muhit bilan uygʻunlashtirish dolzarb masala hisoblanadi.