MOLIYAVIY HISOBOTLARNING SHAFFOFLOGINI TA’MINLASHDA MOLIYAVIY HISOBOTNING XALQARO STANDARTLARINING ROʻLI - Bozorboyev Mirjalol Gulmirza o’g’li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezis moliyaviy hisobotlarning shaffofligini ta'minlashda Moliyaviy hisobotning xalqaro standartlari (MHXS yoki IFRS) ning rolini chuqur tahlil qiladi. MHXS global moliyaviy bozorlarda izchillik, taqqoslanuvchanlik va ochiqlikni ta'minlash orqali investorlar ishonchini oshirish, kapital oqimini rag'batlantirish va iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlashga xizmat qiladi. Tezisda MHXS ning printsipial asoslari, maxsus standartlar (IFRS 7, IFRS 13, IFRS 15) ning shaffoflikka batafsil ta'siri, global empirik dalillar, O'zbekiston kontekstida joriy etishning hozirgi holati (2025 yil holatiga ko'ra), qiyinchiliklar va istiqbollar, shuningdek, barqarorlik hisobotlari bilan integratsiya masalalari keng yoritiladi. Tadqiqot MHXS ni qo'llash moliyaviy hisobotlardagi ma'lumot assimetriyasini kamaytirib, korporativ boshqaruv sifatini oshirishini va O'zbekiston iqtisodiyoti uchun xorijiy investitsiyalarni jalb qilishda strategik ahamiyatga ega ekanligini ta'kidlaydi. Tezis ilmiy tadqiqotchilar, buxgalteriya va moliya mutaxassislari, iqtisodiy siyosat ishlab chiquvchilar va talabalar uchun mo'ljallangan.