ЎРМОНЗОРЛАРДА СУҒДИЁНА ШУМТОЛИ (ЯСИН) ДАРАХТИ УРУҒИДАН КЎПАЙТИРИШ УСУЛАРИ - Eshanqulov Bobomurod Inayativich; Zokirov Dostonbek Rustamjon o‘g‘li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ушбу мақола Марказий Осиё ўрмонзорларида эндемик бўлган Суғдиёна шумтоли (Пистаcиа согдиана, маҳаллий номи Ясин) дарахтини уруғидан кўпайтириш усулларини илмий жиҳатдан ёритади. Кириш қисмида тур биологияси, экологик аҳамияти ва кўпайтириш зарурати муҳокама қилинади. Асосий қисмларда уруғларни йиғиш, ажратиш, сақлаш, олдиндан ишлов бериш, экиш ва кўчатларни парваришлаш жараёнлари батафсил тавсифланади, шу жумладан, дормантликни бузиш техникалари, стратификация ва скарификация усуллари, ҳамда замонавий технологияларнинг қўлланилиши. Хулоса қисмида ушбу усулларнинг ўрмон тиклашдаги самараси, иқлим ўзгаришига мослашув ва биохилма-хилликни сақлашдаги роли таъкидланади. Мақола Ўзбекистон ва Тожикистон ўрмон хўжалиги тажрибасига асосланиб, генетик ресурсларни сақлаш ва барқарор ривожланишни таъминлашга қаратилган.