GIDROSEFALIYA (GYDROCEPHALIA) - Xalimbayeva Zulhijja Said qizi; Ergasheva Dilbar Sherzod qizi; Mansurova Dilorom Aslonovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada gidrosefaliya (miya qorinchalarida orqa miya suyuqligining ortiqcha to‘planishi) haqida zamonaviy ma’lumotlar yoritilgan. Likvor fiziologiyasi, uning hosil bo‘lishi va aylanish yo‘llari, Lyushka va Mojandi teshiklarining roli tushuntiriladi. Tug‘ma va orttirilgan shakllar, kommunikatsion va obstruktiv turlari, shuningdek, bolalar va kattalarda uchrashi, klinik belgilari, diagnostika usullari va davolash strategiyalari batafsil bayon etiladi. Jarrohlik usullar, jumladan shuntlash va endoskopik uchinchi ventrikulostomiya imkoniyatlari tahlil qilinadi.