SURXONDARYO VILOYATI AHOLISI ORASIDA GLAUKOMA KASALLIGINING OLDINI OLISH VA ERTA TASHXISLASH MUAMMOLARI. - Esanova Nafisa Alisherovna; Xoʻjanazarov Behruz Murodullayevich; Ahatov Mahmud Xolturayevich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Glaukoma — optik asabning progressiv degeneratsiyasi bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, ko‘rish maydonining asta-sekin qisqarishi va oxirida tuhfa ko‘rishgacha olib kelishi mumkin. Dunyo bo‘yicha glaukomaning epidemiyologik yuklamasi ortib bormoqda, xususan Osiyo va Markaziy Osiyo hududlarida. Glaukomaning oldini olish va erta tashxislash bo‘yicha mahalliy, okulyar va salomatlik tizimi darajasida tavsiyalar ishlab chiqish muhimdir. Ushbu maqola glaukomaning epidemiologiyasi, xavf omillari, diagnostika usullari, oldini olish choralari hamda yurtimizni har bir hududlarida va hususan Surxondaryo konteksti uchun muommolar va takliflar muhokama qiladi.