ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR ASRI: IJTIMOIY TARMOQLARNING PSIXIKAGA TA’SIRI VA VIRTUAL QARAMLIKNING OLDINI OLISH - Nazarova Ominaxon Nazirali qizi; Abduxapizov Samandarbek Abdulkosim o‘g‘li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqola zamonaviy texnologiyalar rivoji bilan kuchaygan ijtimoiy tarmoqlarning inson psixikasiga ta’siri va virtual qaramlik muammolarini ilmiy nuqtai nazardan tahlil qiladi. Asosiy e’tibor ijtimoiy taqqoslash nazariyasi (Festinger, 1954), dopamin bog‘liqligi (Alter, 2017), kiberzorilikning psixologik oqibatlari (Hinduja & Patchin, 2018) va diqqat buzilishi (Ophir et al., 2009) kabi jihatlarga qaratilgan. Maqolada virtual qaramlikni bartaraf etish uchun “digital detox”, vaqtni boshqarish texnikalari (Mark et al., 2018) va kognitiv-xulq-atvor terapiyasi (Young, 2015) kabi amaliy usullar taklif etiladi. Tadqiqotlar asosida ishlab chiqilgan ushbu material psixologlar, pedagoglar va ijtimoiy tarmoqlardan faol foydalanuvchilar uchun amaliy ahamiyatga ega.