ELEKTROMOBILLARNING EKOLOGIK SAMARADORLIGINI BAHOLASHDA “WELL-TO-WHEELS” TAHLILINING O‘RNI - Esonboyev Behzodbek Murodjon o‘g‘li; Inoyatxodjaev Jamshid Shuxratullaevich; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada elektromobillarning ekologik samaradorligini baholashda “Well-to-Wheels” (WTW) tahlilining ahamiyati yoritilgan. Mazkur yondashuv transport vositalarining faqatgina ishlash jarayonida emas, balki energiya ishlab chiqarish va yetkazib berish bosqichlarida ham atrof-muhitga ta’sirini kompleks baholash imkonini beradi. Tadqiqotda ichki yonuv dvigatelli avtomobillar va elektromobillarni turli energiya manbalari asosida solishtirish natijalari keltirilgan. Shuningdek, Yevropa Ittifoqi, Norvegiya, Xitoy, AQSh va O‘zbekiston tajribasi misolida WTW tahlilining qo‘llanish samaradorligi tahlil qilingan. O‘zbekiston sharoitida qayta tiklanuvchi energiya ulushining oshirilishi elektromobillarning ekologik afzalliklarini yanada kuchaytirishi alohida ta’kidlangan.