TRANSPORT OQIMIDAGI O‘RTACHA TEZLIK KO‘RSATKICHINI OSHIRISHDA V2LNING ROLI - Nazirov Nodirbek Jamoliddin o‘g‘li; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur tezisda transport oqimidagi o‘rtacha tezlik ko‘rsatkichini oshirishda Vehicle-to-Infrastructure (V2I) texnologiyalarining o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shahar transportida kuzatilayotgan tirbandliklar, ortiqcha vaqt sarfi, yoqilg‘i iste’moli va ekologik muammolar V2I yechimlari yordamida kamaytirilishi mumkinligi asoslab berilgan. Tadqiqotlarda V2I orqali transport vositalari va yo‘l infratuzilmasi o‘rtasida real vaqt rejimida axborot almashinuvi yo‘l harakatini muvofiqlashtirishi, svetoforlar boshqaruvini optimallashtirishi va haydovchilar tezlik rejimini xavfsiz darajada ushlab turishiga xizmat qilishi qayd etiladi. Natijada o‘rtacha tezlikni barqaror oshirish, transport oqimining samaradorligini ta’minlash hamda yo‘l harakati xavfsizligini kuchaytirish imkoniyatlari ko‘rsatilgan.