QADIMGI ERON SIVILIZATSIYASI BO‘YICHA MANBALAR VA NAZARIY YONDASHUVLAR - Otajonova Gulnoza Karimjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqola qadimgi Eron sivilizatsiyasi, uning paydo bo‘lishi, rivojlanish bosqichlari va dunyo sivilizatsiyasiga ta’siri haqidagi mavjud manbalar va nazariy yondashuvlarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda mixxat yozuvlari, arxeologik qazilmalar, qadimgi yunon va rim tarixchilari asarlari kabi asosiy manbalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, zamonaviy tarixshunoslikdagi turli nazariy yondashuvlar, xususan, Eron sivilizatsiyasini tushunishga oid tarixiy-madaniy, ijtimoiy-iqtisodiy va etno-siyosiy nazariyalar chuqur o‘rganiladi. Maqola bu sohadagi tadqiqotlarning dolzarbligini ko‘rsatib, mavjud manbalar asosida yangi ilmiy xulosalarga erishishga xizmat qiladi.