Ҳамза Ҳакимзода Ниёзийнинг педагогик маҳорати - С. Қодирова (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Хамза Хакимзода Ниѐзий жадид мактаблари асосчиларидан бири, у Тошкентнинг Кашкар махалласида, Маргилонда ва Кукондаги бир неча жойда янги у усул мактаби очиб, узбек халкининг маърифий юксалишига катта хисса кушган. Шунингдек у Туркистон улкасида биринчи булиб, камбагал оилалар фарзандлари учун бепул мактаблар ташкил этган. Хамза ижодининг катта кисми мактаб, маориф масалаларига багишланган. Хамза мактаб дастури асосида катор дарслик, кулланма ва христоматиялар яратган.