SATH O‘LCHAGICHLARNI TEKSHIRISH UCHUN NAMUNAVIY QURILMA - SATH BIRLIGI ETALONI - Mirsadikov Shukrullo Payzullayevich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezis sath o‘lchagichlarni tekshirish uchun namunaviy qurilmalarning tuzilishi, ishlash prinsiplari, metrologik xususiyatlari va rivojlanish istiqbollariga bag‘ishlangan. Sath o‘lchagichlar neft-gaz, kimyo, energetika va oziq-ovqat sanoati kabi sohalarda muhim ahamiyatga ega bo‘lib, ularning aniqligi va ishonchliligini ta’minlash uchun muntazam tekshiruv talab qilinadi. Tezisda namunaviy qurilmaning asosiy komponentlari, jumladan, ishchi rezervuar, sathni boshqarish tizimi va etalon o‘lchov qurilmalari, shuningdek, ularning yuqori aniqlik va barqarorlikni ta’minlashdagi roli ko‘rib chiqiladi. Tekshirish jarayonlari, avtomatlashtirish imkoniyatlari va tashqi ta’sirlarni kompensatsiya qilish usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, sun’iy intellekt, IoT va ko‘chma qurilmalar kabi zamonaviy texnologiyalarni joriy etish orqali ushbu qurilmalarni rivojlantirish istiqbollari muhokama qilinadi. Tezis metrologik infratuzilmaning sanoat jarayonlarida sath o‘lchovlarining ishonchliligini oshirishdagi ahamiyatini ta’kidlaydi.