QISHLOQ XOʻJALIGIDA RESURSLARDAN OPTIMAL FOYDALANISH SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA ILGʻOR XORIJIY TAJRIBALAR - Shixiyev Raxim Muhammedovich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezisda qishloq xo‗jaligi resurslaridan — yer, suv, ishchi kuchi va texnikalardan — samarali foydalanish masalalari yoritilgan. Aholi sonining ko‗payishi va oziq-ovqatga bo‗lgan talabning ortib borishi fonida cheklangan tabiiy resurslardan oqilona foydalanish zarurati ortib bormoqda. Ilg‗or xorijiy tajribalarda resurslardan foydalanish samaradorligini oshirish uchun tomchilatib sug‗orish, subsidiyalar, raqamli texnologiyalar va matematik modellashtirish asosida qaror qabul qilish yondashuvlari keng qo‗llanilayotgani tahlil qilingan. Tadqiqotda, shuningdek, resurslarni ekinlar o‗rtasida optimal tarzda taqsimlash va bu jarayonni ekologik hamda bozor sharoitlariga moslashtirish zarurligi ta‘kidlangan.