Axborot iste’moli va ruhiy salomatlik: OAVning ong ostiga ta’siri - Niyazimbetova Munira Bahodir qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada axborot iste'molining inson ruhiyatiga, xususan ong ostiga qanday ta'sir qilishi yoritilgan. Maqolada jurnalistika va psixologiya sohalari kesishmasida olib borilgan kuzatuvlar asosida axborot salbiy va ijobiy oqibatlarga olib kelishi mumkinligi aniqlangan. Maqsad – OAV orqali berilayotgan ma'lumotlarning ruhiy salomatlikka ta'sirini tahlil qilish. Tadqiqotda psixologik manipulyatsiya, infogolimaniya, emotsional charchoq kabi holatlar ko'rib chiqiladi. Analiz jarayonida soxta yangiliklar, dramatik sarlavhalar va stress uyg‗otuvchi tasvirlar asosiy e'tiborga olingan. Xulosa sifatida esa OAVdan ongli foydalanish bo‗yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.