O‘g‘il farzand ko‘rishda erkak va ayol organizmining roli - Muydinova Gulmira Askatovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Har bir oilaning farzandli bo‘lish orzusi insoniyat tarixida doimiy qadriyat bo‘lib kelgan. Ba’zi oilalarda farzandning jinsi, xususan o‘g‘il farzand ko‘rish istagi alohida ahamiyat kasb etadi. Bu mavzu ko‘p hollarda ijtimoiy va madaniy qadriyatlar bilan bog‘liq bo‘lsa-da, aslida farzand jinsini belgilashda tabiiy biologik jarayonlar muhim rol o‘ynaydi. Erkak va ayol organizmining har birining o‘ziga xos vazifasi mavjud. Erkakning urug‘ hujayralari (spermatozoidlar) X va Y xromosomalarni tashiydi. Agar tuxum hujayrani Y xromosomali spermatozoid urug‘lasa, o‘g‘il farzand, X xromosomali spermatozoid urug‘lasa, qiz farzand dunyoga keladi. Demak, jinsni aniqlash bevosita erkak urug‘ hujayrasining xususiyatiga bog‘liq. Shuningdek, ayolning organizmida yuz beradigan ba’zi fiziologik omillar ham jins aniqlanishiga bilvosita ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Masalan, tuxum hujayraning urug‘lanish vaqti, vaginal muhitning kislotaliligi, ovulyatsiya davrida jinsiy aloqa qilish va boshqa omillar shular jumlasidandir. Mazkur maqolada o‘g‘il farzand ko‘rish mexanizmlari, erkak va ayol organizmining roli, xalq orasida tarqalgan qarashlar va ilmiy asoslangan faktlar yoritiladi.