Terining xavfli o‘smalari: Melanoma va boshqa kasalliklar - Yusupov Muhamad Zoxidjon o’g’li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Terining xavfli o‘smalari bugungi kunda onkologiyada muhim muammolardan biri hisoblanadi. Ulardan eng xavflisi – melanoma bo‘lib, u tez rivojlanishi va boshqa organlarga metastaz berish xususiyati bilan ajralib turadi. Melanoma, asosan, terining pigment hujayralaridan rivojlanadi va ko‘pincha quyosh nurlarining haddan tashqari ta’sirida paydo bo‘ladi. O‘smalarning boshqa turlari – bazal hujayrali karsinoma va yassi hujayrali karsinoma ham keng tarqalgan bo‘lib, ular nisbatan sekin rivojlanadi, ammo kech davolansa, ular ham xavfli oqibatlarga olib kelishi mumkin. Terining o‘smalari ko‘pincha erta bosqichda aniqlanadigan bo‘lsa ham, ba’zida bemorlar e’tiborsizlik qiladi, natijada kasallik og‘ir bosqichga o‘tib ketadi. Shu sababli aholini ushbu kasalliklar haqida xabardor qilish, profilaktika va erta tashxis choralarini kuchaytirish dolzarb vazifa bo‘lib qolmoqda. Zamonaviy dermatologiya va onkologiyada teri o‘smalarini aniqlash va davolash bo‘yicha yangi usullar ishlab chiqilmoqda. Maqolaning maqsadi – terining xavfli o‘smalari, xususan melanoma va boshqa teri saratonlari haqida tushuncha berish, ularning belgilari, sabablari, tashxis va davolash yo‘llari, shuningdek, profilaktikaning ahamiyatini yoritishdir.